حرفه ای بودن در حسابداری: عوامل موثر بر تصمیم گیری اخلاقی حسابداران و حسابرسان

  • علی جعفری 1
  • رحیم ملائی 2
  • 1 استادیار، گروه حسابداری، دانشکده حسابداری، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران
  • 2 دانشجوی دکتری، گروه حسابداری، دانشکده حسابداری، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران
نشریه علمی رویکردهای پژوهشی نوین مدیریت و حسابداری, دوره 7 شماره 27 (1402) , صفحه 963-980
چاپ شده: 1402-12-29

چکیده

هدف مقاله حاضر بررسی پنج عاملی است که بر تصمیم‌گیری اخلاقی حسابداران و حسابرسان حرفه ای تأثیر می‌گذارد: آئین رفتار حرفه ای؛ گرایش فلسفی؛ گرایش مذهبی؛ ارزش های نشأت گرفته از فرهنگ؛ و بلوغ اخلاقی. جایگاه اخلاق در هر حرفه، امری حیاتی برای پذیرش آن در جامعه است. محققان معتقدند، رفتار و رعایت معیارهای اخلاقی را میتوان به عنوان هسته علت وجودی هر حرفه در نظرگرفت. حرفه حسابداری نیز از این امر مستثنی نبوده و حسابداران دائما با مسائل اخلاقی مواجهند که میتوانند استانداردهای آنان را به چالش بکشند. اخلاق و تصمیم گیری یکی از متغیرهایی است که در چند دهه اخیر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. لکن عوامل مربوط بر موارد مزبور به تفصيل مورد بحث قرار گرفته است. درک مقدمات تصمیم گیری اخلاقی می تواند بینش هایی را در مورد اهمیت آن برای حرفه ای بودن حسابداران در محیط کسب و کار جهانی ارائه دهد. چارچوبی برای درک این فرآیند مهم، به ویژه در رابطه با حسابداران ارائه شده است. مطالعات قبلی تعدادی از عوامل را در تعدادی از رشته ها در نظر گرفته است. با این حال، بسیاری از آنها عنصر مهم آیین نامه رفتار حرفه ای که برای حرفه حسابداری ضروری است از دست داده اند. این تحقیق به صراحت روند تصمیم گیری اخلاقی را بررسی می کند و عوامل متعددی را که بر حسابداران تأثیر می گذارند در نظر می گیرد. ترکیبی برای تجزیه و تحلیل تأثیر تصمیم‌گیری اخلاقی ارائه می‌کند و عناصر مختلفی را که در محیط کسب ‌وکار مشترک هستند و آن‌هایی را که مختص حسابداران است، ترکیب می‌کند.

کلمات کلیدی: تصمیم گیری اخلاقی، آئین نامه رفتار حرفه ای، حسابداری

ارجاع به مقاله
جعفری ع., & ملائی ر. (1402). حرفه ای بودن در حسابداری: عوامل موثر بر تصمیم گیری اخلاقی حسابداران و حسابرسان. نشریه علمی رویکردهای پژوهشی نوین مدیریت و حسابداری, 7(27), 963-980. Retrieved از https://majournal.ir/index.php/ma/article/view/2275

  • دفعات مشاهده مقاله: 214
  • دفعات دانلود مقاله کامل : 153